Over Patricia Ritsema van Eck, beelddenker

Mijn naam is Patricia Ritsema van Eck en ik ben een beelddenker. Getrouwd met Coen, een beelddenker – een hele muzikale. Samen ouders van van 4 beelddenkers: muzikaal, creatief, expressief, empatisch en meer. In een gezin als het onze is het met al die beelddenkers vrolijke bende.

Survival trucs voor beelddenkers

Om als moeder jezelf in deze uitermate creatieve maar ook zeer turbulente gezellige chaos staande te houden, heb je in elk geval een paar oogkleppen nodig. (Oorbeschermers helpen ook!) Daarnaast heb ik de afgelopen 21 jaar nog wat andere trucs uitgevogeld die ons helpen met bijvoorbeeld de was sorteren, razendsnel de kamer opruimen, keukenkastjes inrichten, projecten plannen, taakjes uitvoeren en nog veel meer. Basis survival voor beelddenkers die moeten overleven in een linksbreinige samenleving. Life-hacks dus!

Lessen en bijlessen, cursussen en trainingen

Los van deze ervaringen als moeder en beelddenker, ben ik sinds 1986 werkzaam in het onderwijs. Ik begon met huiswerkbegeleiding wat uitgroeide tot remedial teacher. In 1994 gaf ik een tijdje les en begeleiding op een kleine alternatieve school in Engeland. Eenmaal terug werd ik docent NT2 (Nederlands als 2e taal) bij een prestigieus taleninstituut en tegelijkertijd docent Engels in een Rotterdams buurthuis. Tussendoor werd ik ingehuurd door de Universiteit van Leiden om aan pedagogiek studenten wiskunde bijles te geven. En weer later ontwikkelde ik o.a. een cursus slimmer leren voor studenten, een lesmethode NT2 voor asielzoekers en een training mindmappen voor managers en leidinggevenden.

Onderwijsvernieuwing in de praktijk

Manieren om sneller en makkelijker te leren boeiden me mateloos. Ik verslond boeken en artikelen over cognitieve ontwikkeling, alternatieve onderwijsmethoden en ‘accelerated learning’ technieken. Ik was zelf al een aantal jaren geabonneerd op Educare, een tijdschrift over de nieuwste trends op gebied van onderwijs en opvoeding met als motto: opgroeien in verbondenheid. Van 1998 tot 2014 schreef ik artikelen en columns voor dit blad en was ik lid van de redactie.

Ondertussen gingen mijn kinderen eerst naar Aventurijn, een vernieuwingsschool in de buurt van Apeldoorn. Zelf heb ik hier als begeleider van de tieners gewerkt van 2012 tot de zomer van 2017. Met ingang van september 2017 werk ik als jongerencoach bij VO De Vallei, een democratische school in Driel. Hier volgen nu ook mijn jongste zonen middelbaar onderwijs. Als je onderwijsvernieuwing predikt, is het immers geloofwaardiger als dit ook in praktijk brengt!

Beelddenker: officieel expert maar vooral ervaringsdeskundige

De laatste jaren ben ik naast redactiewerk, begeleider en jongerencoach vooral actief geweest met het bedenken van spellen. Een Sinterklaas– en een Kerstspel waarmee de feestdagen voor iedereen in het gezin gezelliger zijn. Een spel over de dood waarmee het onderwerp dankzij een flinke dosis humor makkelijker bespreekbaar wordt.

Eind 2014 besloot ik definitief te stoppen met redactiewerk en heb me toen gestort op alles leren wat er maar te leren valt over beelddenkers. Na het volgen van diverse cursussen en trainingen mag ik mezelf nu officieel ‘beelddenker expert‘ noemen. Super chique! Ik kan het zelf dan ook bijna niet geloven…

Wat ik wel 100% zeker weet, is dat ik een ‘ervaringsdeskundige’ ben op gebied van leven àls beelddenker en leven mèt beelddenkers. En die ervaringen deel ik hier graag met je op deze site!